Spine House: Living Smart – Portland Narrow Lot Housing Competition

1044211036-Wo1

Design Excellence Winners

Size: 1400 sq.ft
2004
Design: Omar Gandhi, Julian Carnrite

As the name implies, the “Spine House” is based on a continuous path that traverses the entire length of the site. The path connects the site and provides an anchor for program.

Within the house, the spine becomes a 2-storey high space, providing a sense of spaciousness on a site that is lacking in horizontal space.

At the front of the house a porch creates the opportunity for interaction with neighbours and other members of the community. In addition, the porch diverts attention from the sunken garage below.

With conventional wood-frame construction in mind, the house is capable of being built with little cost or difficulty – ideal for first time buyers.

Living-Smart-456x590