Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape. Major and minor openings on this modern cabin follow the path of the sun, it’s setting over the Northumberland strait highlighted in the program. The project is the collaboration between the studios of Omar Gandhi Architect and Design Base 8 out of New York City.

The cabin is the primary dwelling on a 46 acre parcel of land found on the rugged wooded coastline of rural Cape Breton. The cabin is a gently adapted gabled tower which allows it to reach above the forest canopy with two major viewing platforms, one oriented directly towards the ocean and the other a long the length of the convergent brook valley.
The landscape of Rabbit Snare Gorge is defined by the steep slopes of the Cape Breton Highlands, Acadian forest, deep gorges cut by a babbling brook, and the rocky cliffs of the Northumberland Strait. The elevated position of the site allows for a long, wide view of the entire property including the head of the gorge leading towards the ocean. The procession from this rough landscape into the cabin begins with the entry and bedrooms on the ground floor, a double height kitchen and dining room on the second floor, and lastly the living space on the third floor with the final lookout view of the entire property.
The structure is linked to the local vernacular by a number of formal elements. The archetypal gable and shed forms of the cabin are combined to open views and follow the path of the sun, emphasize the major interior spaces, and accentuate the verticality of the tower, while efficiently shedding snow and rain. Traditional, local wood board cladding is used on the exterior of the cabin. The cabin’s steel entry hoop takes its shape from the entry windbreaks unique to the Cape Breton and Newfoundland coastal communities.
Light on the land, heavy against the wind
The client, an avid outdoorsman and hobby arborist, has a sincere respect for the natural landscape. Therefore, sensitivity to site and ecological preservation was an early and major design parameter. The tower typology of the cabin offers elevated views and ample programming within a minimal footprint. However, the exposure of the sloped site means it endures the full brunt of heavy Atlantic rainstorms, winter Nor’easters, corrosive salt-spray from crashing swell, and strong suetes winds — local south-easterlies which accelerate down the Highland escarpment to reach speeds of over 200km/h

PROJECT CREDITS

LOCATION: Inverness, Cape Breton, Nova Scotia
PROJECT STATUS: Completed Fall 2015
CLIENT: Stephanie and Kevin Briody
DESIGN: Omar Gandhi Architect Inc. (Omar Gandhi, Peter Braithwaite, Peter Kolodziej, Maxwell Schnutgen, Elizabeth Powell) Design Base 8 (Jon Siani, Jon Wilson, Garrett Helm)
CONTRACTOR: MacGee MacFarlane
STRUCTURAL: Andrea Doncaster
PHYSICAL MODEL: Peter Braithwaite, Maxwell Schnutgen
RENDERINGS: Jeff Shaw

PHOTOGRAPHY: Doublespace Photography (primary image), Omar Gandhi

 

Prev Next
Approach towards the corten steel entry threshold hoop and the wood clad cabin.
cape breton cabin corner view looking up
model rendering of cape breton cabin
architecture models showing front and back views of modern cabin
models showing sides of cape breton modern cabin
interior renderings of modern cape breton cabin
window views of Cape Breton modern cabin
view from window of modern cape breton cabin

01/08

Next
Hide overlay